Kookbox Alzheimer Nerderland van Ger Schuivens 28 oktober 2020

 


Bijdrage Pascal Lahaij 8 oktober 2020

Beste heren,

Net zo als bij iedereen heeft de corona tijd mijn leven redelijk veranderd. Betreft sociale contacten is er veel veranderd, vooral in het begin gingen alle leuke dingen des levens even niet meer door. Ook werden we verplicht om thuis te werken. Dat is in mijn geval echt een marteling om 8 uur per dag achter een computer te zitten. Gelukkig was het vanaf het begin van corona mooi weer en heb ik erg regelmatig ouderwets gespijbeld.

Vanaf Pinksteren zijn we gelukkig weer open gegaan en werken we eigenlijk zoals voorheen met wat beperkingen. Binnen heel Zuyd is het beleid om 25% fysiek en 75% digitaal onderwijs te geven tot in ieder geval februari 2021. Mijn afdeling valt gelukkig onder die 25 %. Veel collega’s al maanden niet meer gezien, die werken bijna allemaal thuis.

We werken met jonge mensen van 17-20 jaar en die houden zich erg moeilijk aan alle maatregelen. We werken al vanaf het begin met mondkapjes op en dat is lastig proeven in een keuken!

Doordat veel mensen in Nederland bleven hebben we het tot nu toe erg druk gehad en draaien we iedere avond ongeveer 30 couverts. (maximale aantal in deze tijd).

Het was de bedoeling om stage te lopen (en vakantie) in San Francisco afgelopen zomer maar dat wordt hopelijk volgend jaar. Eerst even afwachten wie de nieuwe president word? Grapje…

Veel uitstapjes en korte vakanties in Nederland gedaan met name enkele malen in Zeeland geweest waar ik graag kom. Natuurlijk een tijdje niet de grens over gemogen, heel vervelend want enkele vrienden wonen in België. Ook een tijd niet kunnen profiteren van de goedkope benzine prijs aldaar!

Je merkt dat vele horeca ondernemers (noodzakelijk) erg creatief worden en leuke initiatieven ontwikkelen. Daar maak ik graag veelvuldig gebruik van. Bv Wijnrestaurant in op het Land, Veldkas restaurant en vond het initiatief van Ger met de box van de Alzheimer Nederland ook erg leuk.

Hopelijk koken we snel weer en zien we elkaar weer.

Groetjes en blijf gezond Pascal.

Hierbij een kleine impressie van het koken met de box (klik op een afbeelding voor een grotere weergave).


Bijdrage Gerard Linders 11 mei 2020

Eigenlijk ben ik een van de weinigen, op wie de corona-maatregelen niet veel vat hebben. Heb er eigenlijk geen last van. Omdat ik een dienstverlenend beroep heb en goed kan communiceren per telefoon, app en email, ondervind ik in mijn werk nauwelijks beperkingen. Cliëntcontacten en mondelinge gesprekken met vertegenwoordigers van assuradeuren, mijn tegenpartijen, is wat lastig, maar letselzaken duren in het algemeen best wel een behoorlijke tijd, zodat dat soort gesprekken ook wel enkele maanden uitgesteld kunnen worden.

Ik ondervind een tweetal beperkingen, die “niet leuk” zijn: de golfbanen zijn vandaag weer geopend, dus die activiteit heeft noodgedwongen stil gelegen. Maar, van de nood een deugd makend, toch nog weer iets langer werken en achterstanden inlopen.

De tweede is vervelender: geen bezoek aan (klein) kinderen. Heb een kleinzoon van 2½, waar ik net een leuk contact mee kreeg, dat is weer een beetje weg. Een kleinzoon van begin november: die zie ik alleen groeien per facetime. En tenslotte en kleinzoon van half januari: nog maar twee keer gezien.

Voor de rest mis ik echt het koken bij de LCTR: daar kan ik me iedere maand op verheugen en ik vind het jammer dat we dat moeten missen. Maak me ook al zorgen, waar we vanaf het seizoen 2021-2022 naar toe gaan.

Wat meer Netflixen, is onderhand in Nederland echt al een werkwoord geworden, doe ik graag met Daniëlle.

Dat was het wel, mijn corona-ervaring(en).

Hartelijke groet,

Gerard


Bijdrage Ad Reekers 7 mei 2020

Eigenlijk gaat het beperkte leventje van mij, een pensionado in de risicogroep, gewoon zijn saaie gangetje.
Gisteren bijv. nog bij Da Vinci geluncht.


Bijdrage Paul Leijser 28 april 2020

Hallo kookvrienden LCTR,

Ten eerste wil ik kwijt dat dit een zeer leuk initiatief is !

Wat mij en Regina betreft is alles in het groene bereik.

Zelf werd ik op de eerste werkdag, na de bekendmaking door Rutte, al naar huis gestuurd door mijn baas omdat ik in een risicogroep zit vanwege mijn hart. Het bedrijf wilde geen risico lopen met mij en enkele collega’s met een geregistreerd ziektebeeld. Ga eerst maar eens twee weken in quarantaine zodat we zeker weten dat alles ook daadwerkelijk goed is met je , zeiden ze. Dus twee weken naar huis. En daarna de twee ploegen in om het bedrijf draaiende te kunnen houden als iemand corona zou oplopen.

Er is sindsdien maar een persoon hier in huis waarvan de glimlach op het gezicht met de dag groter werd, en dat is Regina. De reden hiervoor ? Dat moge duidelijk zijn want : haar klussenlijst werd met de dag kleiner.

Hebben tot op heden ook weinig sociale contacten en houden die ook zeer beperkt. Met mijn dochters, hun mannen en de kleinkinderen gaat het ook prima. We doen regelmatig face-timen. mijn beiden dochters werken beiden in de zorg en, de jongste daarnaast ook nog op de ambulance, zij wilden absoluut geen contact met pa. Ze hadden als argument dat ze dagelijks geconfronteerd werden met mensen die door derden geinfecteerd zijn geworden als zij een bezoekje brachten of bezoek kregen. Dus geen contact met pap !

Koken gaat gewoon door thuis, haal wat oude recepten boven water en probeer het een en ander eens uit, o.a. met de sous-vide. En ook hier profiteert en lacht Regina weer want zij zit eerste rang. Dus ik mag blijven zegt ze !! Ondanks alles mis ik toch het gezellig samenzijn met jullie en het ge-ouwehoer en geknoter van Jules.

Ik hoop inderdaad,zoals velen zich zullen afvragen, dat het goed gaat met jullie allen. Zelf ben ik bang dat het seizoen gedaan is, maar zal er weer staan als de situaties het weer toelaten. Ik zal nu eerst voor mondkapjes moeten gaan zorgen want drie kilometer van ons vandaan is het een plicht momenteel. Ik benijd het bankpersoneel in deze tijd niet met al die gezichtsbedekkingen. Wil de echte overvaller nu opstaan !!!

Heren kookvrienden, moge het jullie goed gaan en blijf gezond.

Groetjes Paul en Regina uit Melick.


Bijdrage Ron van den Berg 26 april 2020

Beste kookvrienden,

Inderdaad leuk initiatief.?

Ik zal proberen jullie een kijkje in de keuken van de familie van den Berg te geven.

De crisis begon met lichtelijke paniek bij mijn oudste zoon Rutger uit Amsterdam. hij en zijn vrouw werden verplicht om thuis te werken en dat met 2 kinderen van 3 jaar en een van 4 maanden, die dus ook niet naar de opvang mogen.
Hoe doe je dat in een niet al te grote woning (56 m2). Ze zijn een nieuw huis aan het bouwen in Oegstgeest.
We komen naar Amstenrade, bij jullie is plaats (genoeg). Inmiddels zijn ze voor de 7de week hier. Einde van deze week gaan ze weer terug.

Jullie begrijpen dat Mary en ik ons geen moment hebben kunnen vervelen.
De kinderen werken op 2 vrije kamers en wij zorgen hoofdzakelijk voor de kleine meisjes.
Trampoline, tentje bouwen, eten koken, met die van 3 bloemetjes water geven enz.
Er ligt in en buiten huis een en al speelgoed.

We prijzen ons gelukkig met het weer, want we zijn bijna de hele dag buiten.

Mary en ik hadden overigens een reis geboekt naar de VS. Vertrek 10 mei. Omdat ik dat niet zag zitten heb ik de reis halverwege maart tegen annulerings-kosten (bijna 1300€) geannuleerd. Bij navraag bij Nationale Nederlanden volgens de voorwaarden van de ann. verzekering niet gedekt, echter we kregen zonder enig aandringen de volledig kosten vergoed. (Wat een maatschappij !!??).

Zoals gezegd we komen de dagen prima door. Eenmaal in de week bestellen we bezorg eten. Beluga loves you is Top en aanrader, maar daarnaast ’n keer italiaans, grieks, voor de Amerikaanse avond Hamburgers.

Minder leuk verging het onze jongste zoon Marnix (hij heeft al eens meegekookt bij LCTR) en zijn gezin uit Rotterdam. Allemaal Corona. Gelukkig geen ziekenhuis opnames, maar toch goed ziek geweest. Nu weer goeddeels hersteld. Ook zij hebben een reis naar Japan moeten annuleren en krijgen nu een voucher van de KLM.

Ikzelf ben overdreven voorzichtig. Vorig jaar met een behoorlijke longaandoening opgenomen geweest. Dat wil ik niet nog een keer meemaken, dus geen risico.

Ik hoop dat het met jullie en je gezin goed gaat en hoop jullie weer snel te zien.
Amuseer je ondanks alles en blijf gezond.

Met hartelijke groeten
Ron van den Berg


Bijdrage Jan Rusman 26 april 2020

Beste kookvrienden,

Als een echte dwars denker en doener, gaat deze griep grotendeels langs mij heen.
Een klein minpuntje is het niet fysiek zien van mijn kleindochtertje Sophie. Haar moeder werkt in het ziekenhuis als Apotheker en de regels zijn streng.

Het normale leven van werk, vrije tijd en directe sociale contacten gaat grotendeels gewoon door met respect voor mensen die er anders over denken.
Mis natuurlijk wel de gezelligheid van lctr avonden en andere clubjes. Komen vast en zeker terug.

Hoewel ik de doelgroep van 70+ zit maak ik mij totaal geen zorgen voor een eventuele besmetting. Gelukkig geen onderliggende ziektes, voel mij gezond en fit. Een eventuele besmetting…..het zij dan zo. Een paar dagen onder de wol maakt mij waarschijnlijk resistent en nooit meer last van het corona virus. En als het anders is, doodgaan hoort bij het leven. Gelukkig ook een fijne vriendin die er hetzelfde over denkt.

Wel jammer dat de horeca dicht is, maar is ook opgelost. Op onze wandel en fietstochten gaat de rugzak mee, gevuld met lekkere broodje en een flesje wijn. Was al een beetje vergeten hoe leuk picknicken in de natuur is of gewoon ergens op een bankje langs het trottoir.

Mijn, en de algemene economische schade is wat groter en staat mijn inziens in geen enkele verhouding met het probleem. Gelukkig kan er genoeg geld uit de pc gehaald worden om de economische schade te verzachten zonder directe gevaren. Voor de langere termijn ligt dit anders.

Denk zelf dat de Zweden uiteindelijk als winnaars uit de bus komen met hun beleid. Tijd zal het leren.
Het huidige beleid van Rutte is niet mijn beleid.

Tot binnenkort!
Groetjes Jan.


Bijdrage Ron Heuts 25 april 2020

Mes amis Cullinair

Ben, Jan en ik hebben zo af en toe via de app contact met elkaar. Zo van: de kookavond van 5 mei kan ook niet doorgaan enzovoort…
Maar verder horen of zien we weinig van elkaar.

Ik vraag me af wel hoe het met iedereen gaat. Dus wil ik voorstellen dat iedereen een (klein) stukje tekst schrijft over hetgeen hem deze tijd bezighoudt en hoe een ieder de dag doorkomt.

Om de spits af te bijten hier mijn bijdrage.

Voor zover ik mij kan herinneren is dit de eerste keer dat mijn vrijheid enigszins beperkt wordt.

We mogen niet meer naar de kroeg of het restaurant, niet meer met z’n allen gezellig een verjaardag vieren en niet meer met een groep enthousiaste mannen een kookavond bezoeken.

Als ik ’s avonds in mijn tuin zit, overigens heeft die er zo vroeg in het jaar nog nooit zo goed bij gelegen, denk ik dat het Corona virus (ja, daar is het “C”woord) gelukkig tot nu toe aan mij voorbij gaat.

Ik probeer meer te sporten (fietsen). Ik ben dus meer in de tuin bezig. Onze kinderen zijn doorgaans meer thuis dan in Tilburg en dat brengt leven in huis. Mijn werk gaat “gewoon” door. Ik leef in de gelukkige omstandigheid dat ik een kantoor heb voor mezelf alleen! Ik heb iets minder afspraken maar alla. We hebben wel net nog een overname gedaan van een assurantiekantoor!

Dus het gaat goed met mij en mijn gezin.
Hoe anders zou het zijn als ik een restaurant had of een andere organisatie die noodgedwongen z’n deuren moest sluiten. Hoe blij zijn we nu met de ruimte om ons heen! Zowel prive als in de streek waarin we wonen.

Maar ik mis de gezelligheid, het samen koken, samen de wereld verbeteren of discussiëren wanneer de bbq van de kookclub gehouden moet worden enzovoort.

Hopelijk kunnen we snel weer aan de slag. Het zal er iets anders gaan uitzien denk ik maar koken vergezeld met een glaasje wijn zal niet snel veranderen.

Mijn advies: blijf lekker koken en maak er het beste van, maar vooral blijf gezond dan zien we elkaar hopelijk weer snel.

Smakelijk en proost

Ron